Japrak

Japrak (tur. „liske“) ili sarmice, su tradicionalno jelo Hercegovine. Riječ je nadjevu zavijenom u listove posebnog varijeteta kupusa, tzv. raštike. Lisnati kelj, raštika, broskva ili raštan – kao potomak divljega kupusa na tim prostorima poznat je od Grka i Rimljana, no danas u kontinentalnome dijelu nije masovno raširena kultura. Dvogodišnja zeljasta biljka prije je bila...

Burek Beef Rolls

Sve varijacije bureka potječu iz Turske, pa isto vrijedi i za pitu od mesa. Bez sumnje je ovako pripremljena pita jedna od omiljenijih. U mnogim zemljama burek je ime isključivo za pitu od mesa. Buredžici su punjeni mljevenom govedinom i pečenim lukom. U pakovanju za dvije osobe je 6 buredžika neto težine 850 grama.

Punjena paprika posna

Posna punjena paprika jelo je često u svim vegetarijanskim kuhinjama. Posna punjena paprika jelo od paprike, punjeno mješavinom riže u umaku od paradajza, sastojaka koji se sastoje od zelene ili crvene paprike, začina, soli, paradajza, a umjesto mljevenog mesa se koristrazni sastojci kao soja, šampinjoni, mrkva, krompir..

Sarma posna

Jelo je u različitim oblicima prisutno u zemljama nekadašnjeg Otomanskog carstva, a i šire. Sarma je turska riječ značenja umotan. Sarma je jelo koje se smatra kraljicom zime.

Sarma

Jelo je u različitim oblicima prisutno u zemljama nekadašnjeg Otomanskog carstva, a i šire. Sarma je turska riječ značenja umotan. Sarma je jelo koje se smatra kraljicom zime.

Punjena paprika

Punjena paprika jelo je često u mnogim kuhinjama. Punjena paprika jelo od paprike, punjeno mješavinom mesa i riže u umaku od paradajza, sastojaka koji se sastoje od zelene ili crvene paprike, jaja, začina, soli, paradajza , mljevenog mesa i riže.

Musaka

Musaka je tradicijsko jelo napravljeno od patlidžana koje se pretežito priprema na Balkanu i na Bliskom istoku. Na zapadu se većinom smatra da musaka porijeklom dolazi iz Grčke. Grčka Musaka se sastoji iz slojeva patlidžana, mljevenog mesa i paradajza, preliveno s bijelim umakom i pečeno u pećnici. U ostalim zemljama se umjesto patlidžana koristi krompir.

Goveđi Gulaš

Gulaš je vrsta jela koja se može pripremati s raznim vrstama mesa. Sadrži niz sastojaka, između ostalog krumpir, luk, paradajz, bijeli luk, biber, ljutu papriku i slično. Kuha se nekoliko sati. Riječ dolazi od mađarske riječi gulyás koja u doslovnom prijevodu znači govedar, pastir, čoban, a izvedena je od mađarske riječi za govedo.

Pileći Ražnjići

Ražnjići su popularni balkanski specijalitet od mesa sa roštilja, prženi na malom ražnju, ekvivalentan grčkom suvlakiju i turskom šaljiku. Ime je izvedeno od riječi “ražanj”. Osnovna varijanta mesa je teletina, ali se u posljednje vrijeme koristi i piletina.

Vegetarijanski ražnjići

Ražnjići od povrća predstavljaju ukusno, šareno i brzo predjelo, idealno jelo za one koji vole povrće i ne mogu bez njega. Zamamni i lagani, ražnjići se mogu poslužiti u bilo kojoj prilici, čak i kao prilog.

Burek Spinach & Cheese Rolls

Sve varijacije bureka potječu iz Turske, pa isto vrijedi i za pitu od špinata (zelja) i sira. Bez sumnje je ovako pripremljena pita jedna od omiljenijih. U mnogim zemljama burek od zelja i sira se zove zeljanica. Kolutovi bureka su punjeni  špinatom i sirom. U pakovanju za dvije osobe je 6 kolutova neto težine 850...

Šopska Salata

Šopska salata tradicionalna je bugarska salata, podrijetlom iz okolice Sofije. Nacionalna je verzija mješovite salate na temelju rajčice, paprike i krastavaca, kao što je uobičajeno i u drugim zemljama oko Crnog mora: Choriatiki u Grčkoj, pastirska salata u Turskoj, ili u Azerbajdžanu, Armeniji, Gruziji i Rusiji.

Pečene paprike

Pečene paprike su odličan prilog bilo kojem mesnom jelu, ali su također odlične ako ih složite na salatu sa malo češnjaka i octa! SVI SASTOJCI SU STROGO KONTROLISANOG ORGANSKOG PORIJEKLA.

Krastavac jogurt salata (Satrica)

Ko jednom proba satricu, laganu i vrlo osvježavajuću  salatu od krastavaca i jogurta, uvijek će je spremati, pogotovo kao prilog mesu s roštilja s kojim čini neodoljivu gastro kombinacija…. SVI SASTOJCI SU STROGO KONTROLISANOG ORGANSKOG PORIJEKLA!

Tarhana (Terhana) čorba

Tarhana je sušeni sastojak hrane, zasnovan na fermentiranoj mješavini zrna i jogurta ili fermentiranog mlijeka, koji se nalazi u kuhinjama jugoistočne Evrope i Bliskog istoka. Suha tarhana ima strukturu grubih, neravnih mrvica i obično se od nje pravi gusta čorba s vodom, paradajz sosom i temeljcem ili mlijekom.

Baklava, tepsija 8 komada

Baklava – kraljica kolača – je kolač orijentalnog porijekla koji se radi od vučenog tijesta i uobičajeno oraha. Baklava se priprema s vučenim tijestom, složenim u obično desetak i više slojeva između kojih se dodaje smjesa mljevenih ili nasjeckanih oraha ili pistacija. Reže se u obliku romba ili kocke. Poslije dužeg pečenja na niskoj temperaturi...

Hurmašice, tepsija 20 komada

Kalburabastı ili Kalburabasma, a ponekad poznati i pod imenom Hurme, su kolači natopljena sirupom. Istaknuti su među omiljenim specijalitetima koji se pripremaju za vrijeme islamskih praznika, uključujući trodnevni Ramazanski bajram i Kurban bajram.

Ražnjići s govedinom i povrćem

Jelo i za gurmane i za dijetalnu prehranu. Pogodno za dijabetičare. SVI SASTOJCI SU STROGO KONTROLISANOG ORGANSKOG PORIJEKLA!

Heljdine palačinke

Probajte ovo ukusno i uzuzetno zdravo jelo, naročito pogodno za dijabetičare

Trokutići sa sirom i špinatom

Hrskavi trokuti punjeni nenadmašnom kombinacijom špinata i  sira razveselit će sve ukućane.

Pappardelle sa dimljenim lososom

Pappardelle su velike, vrlo široke, ravne tjestenine, slične širokim fetučinima, porijeklom iz regije Toskane. Svježe vrste su široke dva do tri centimetra i mogu imati kanelirane rubove, dok sušena jaja pappardelle imaju ravne stranice Lagano jelo koje će Vam se sigurno dopasti.

Fussili tjestenina sa gljivama i patlidžanom

Lagano jelo koje će Vam se sigurno dopasti. Fusilli [fuˈzilli]su razne tjestenine koje se oblikuju u spiralne oblike. Riječ fusilli vjerojatno potječe od fuso (“vreteno”), jer se tradicionalno “vrti” pritiskom i kotrljanjem male šipke preko tankih traka tjestenine kako bi se oko nje omotale u obliku vadičepa. 

Conchiglie pasta sa sosom od paradajza i kozijim sirom

Lagano jelo koje će Vam se sigurno dopasti. Conchiglie općenito poznata kao “školjke” vrsta je tjestenine. Obično se prodaje u sorti obične tvrde pšenice, a također iu obojenim sortama koje koriste prirodne pigmente, poput ekstrakta paradajza, tinte lignji ili ekstrakta špinata. Oblik ljuske tjestenine omogućuje da se umak pridržava nje.

Pastašuta

Lagano jelo koje će Vam se sigurno dopasti. Pašta-šuta je jelo od tjestenine s umakom na bazi mljevenog mesa posluženo s naribanim parmezanom na vrhu. Zvuči li isto kao Spaghetti Bolognese? Razlika je samo u pripremi!