Japrak
Category: Glavna jela, Glavna kuhana jela
Cuisine: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Srbija, Turska
Cooking Method: Kuhanje
Japrak (tur. „liske“) ili sarmice, su tradicionalno jelo Hercegovine. Riječ je nadjevu zavijenom u listove posebnog varijeteta kupusa, tzv. raštike. Lisnati kelj, raštika, broskva ili raštan – kao potomak divljega kupusa na tim prostorima poznat je od Grka i Rimljana, no danas u kontinentalnome dijelu nije masovno raširena kultura. Dvogodišnja zeljasta biljka prije je bila...
Punjena paprika posna
Category: Glavna jela, Glavna kuhana jela
Cuisine: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Srbija
Cooking Method: Kuhanje
Posna punjena paprika jelo je često u svim vegetarijanskim kuhinjama. Posna punjena paprika jelo od paprike, punjeno mješavinom riže u umaku od paradajza, sastojaka koji se sastoje od zelene ili crvene paprike, začina, soli, paradajza, a umjesto mljevenog mesa se koristrazni sastojci kao soja, šampinjoni, mrkva, krompir..
Sarma posna
Category: Glavna jela, Glavna kuhana jela
Cuisine: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Srbija, Turska
Cooking Method: Kuhanje
Jelo je u različitim oblicima prisutno u zemljama nekadašnjeg Otomanskog carstva, a i šire. Sarma je turska riječ značenja umotan. Sarma je jelo koje se smatra kraljicom zime.
Sarma
Category: Glavna jela, Glavna kuhana jela
Cuisine: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Srbija
Cooking Method: Kuhanje
Jelo je u različitim oblicima prisutno u zemljama nekadašnjeg Otomanskog carstva, a i šire. Sarma je turska riječ značenja umotan. Sarma je jelo koje se smatra kraljicom zime.
Punjena paprika
Category: Glavna jela, Glavna kuhana jela
Cuisine: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Srbija, Turska
Cooking Method: Kuhanje
Punjena paprika jelo je često u mnogim kuhinjama. Punjena paprika jelo od paprike, punjeno mješavinom mesa i riže u umaku od paradajza, sastojaka koji se sastoje od zelene ili crvene paprike, jaja, začina, soli, paradajza , mljevenog mesa i riže.
Musaka
Category: Glavna jela, Glavna pečena jela
Cuisine: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Srbija, Turska
Cooking Method: Pečenje
Musaka je tradicijsko jelo napravljeno od patlidžana koje se pretežito priprema na Balkanu i na Bliskom istoku. Na zapadu se većinom smatra da musaka porijeklom dolazi iz Grčke. Grčka Musaka se sastoji iz slojeva patlidžana, mljevenog mesa i paradajza, preliveno s bijelim umakom i pečeno u pećnici. U ostalim zemljama se umjesto patlidžana koristi krompir.
Goveđi Gulaš
Category: Glavna jela, Glavna kuhana jela
Cuisine: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Mađarska, Makedonija, Srbija
Cooking Method: Kuhanje
Gulaš je vrsta jela koja se može pripremati s raznim vrstama mesa. Sadrži niz sastojaka, između ostalog krumpir, luk, paradajz, bijeli luk, biber, ljutu papriku i slično. Kuha se nekoliko sati. Riječ dolazi od mađarske riječi gulyás koja u doslovnom prijevodu znači govedar, pastir, čoban, a izvedena je od mađarske riječi za govedo.
Pileći Ražnjići
Category: Glavna jela, Glavna pržena jela
Cuisine: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Srbija
Cooking Method: Prženje
Ražnjići su popularni balkanski specijalitet od mesa sa roštilja, prženi na malom ražnju, ekvivalentan grčkom suvlakiju i turskom šaljiku. Ime je izvedeno od riječi “ražanj”. Osnovna varijanta mesa je teletina, ali se u posljednje vrijeme koristi i piletina.
Vegetarijanski ražnjići
Category: Glavna jela, Glavna pržena jela
Cuisine: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Mađarska, Makedonija, Srbija
Cooking Method: Prženje
Ražnjići od povrća predstavljaju ukusno, šareno i brzo predjelo, idealno jelo za one koji vole povrće i ne mogu bez njega. Zamamni i lagani, ražnjići se mogu poslužiti u bilo kojoj prilici, čak i kao prilog.
Šopska Salata
Category: Salate
Cuisine: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Srbija
Šopska salata tradicionalna je bugarska salata, podrijetlom iz okolice Sofije. Nacionalna je verzija mješovite salate na temelju rajčice, paprike i krastavaca, kao što je uobičajeno i u drugim zemljama oko Crnog mora: Choriatiki u Grčkoj, pastirska salata u Turskoj, ili u Azerbajdžanu, Armeniji, Gruziji i Rusiji.
Pečene paprike
Category: Glavna jela, Glavna pečena jela, Glavna pržena jela, Salate
Cuisine: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Srbija
Pečene paprike su odličan prilog bilo kojem mesnom jelu, ali su također odlične ako ih složite na salatu sa malo češnjaka i octa! SVI SASTOJCI SU STROGO KONTROLISANOG ORGANSKOG PORIJEKLA.
Krastavac jogurt salata (Satrica)
Category: Salate
Cuisine: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Srbija
Ko jednom proba satricu, laganu i vrlo osvježavajuću salatu od krastavaca i jogurta, uvijek će je spremati, pogotovo kao prilog mesu s roštilja s kojim čini neodoljivu gastro kombinacija…. SVI SASTOJCI SU STROGO KONTROLISANOG ORGANSKOG PORIJEKLA!
Tarhana (Terhana) čorba
Category: Supe i čorbe
Cuisine: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Makedonija, Srbija, Turska
Cooking Method: Kuhanje
Tarhana je sušeni sastojak hrane, zasnovan na fermentiranoj mješavini zrna i jogurta ili fermentiranog mlijeka, koji se nalazi u kuhinjama jugoistočne Evrope i Bliskog istoka. Suha tarhana ima strukturu grubih, neravnih mrvica i obično se od nje pravi gusta čorba s vodom, paradajz sosom i temeljcem ili mlijekom.
Baklava, tepsija 8 komada
Category: Kolači
Cuisine: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Srbija, Turska
Cooking Method: Pečenje
Baklava – kraljica kolača – je kolač orijentalnog porijekla koji se radi od vučenog tijesta i uobičajeno oraha. Baklava se priprema s vučenim tijestom, složenim u obično desetak i više slojeva između kojih se dodaje smjesa mljevenih ili nasjeckanih oraha ili pistacija. Reže se u obliku romba ili kocke. Poslije dužeg pečenja na niskoj temperaturi...
Hurmašice, tepsija 20 komada
Category: Kolači
Cuisine: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Makedonija, Srbija, Turska
Cooking Method: Pečenje
Kalburabastı ili Kalburabasma, a ponekad poznati i pod imenom Hurme, su kolači natopljena sirupom. Istaknuti su među omiljenim specijalitetima koji se pripremaju za vrijeme islamskih praznika, uključujući trodnevni Ramazanski bajram i Kurban bajram.
Ražnjići s govedinom i povrćem
Category: Glavna jela, Glavna pečena jela
Cuisine: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Mađarska, Makedonija, Srbija, Turska
Cooking Method: Prženje
Jelo i za gurmane i za dijetalnu prehranu. Pogodno za dijabetičare. SVI SASTOJCI SU STROGO KONTROLISANOG ORGANSKOG PORIJEKLA!
Heljdine palačinke
Category: Kolači
Cuisine: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Mađarska, Makedonija, Srbija, Turska
Cooking Method: Prženje
Probajte ovo ukusno i uzuzetno zdravo jelo, naročito pogodno za dijabetičare
Trokutići sa sirom i špinatom
Category: Glavna jela, Glavna pečena jela
Cuisine: Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Srbija
Cooking Method: Pečenje
Hrskavi trokuti punjeni nenadmašnom kombinacijom špinata i sira razveselit će sve ukućane.
Pappardelle sa dimljenim lososom
Category: Glavna jela, Glavna kuhana jela, Glavna pržena jela
Cuisine: Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Srbija
Pappardelle su velike, vrlo široke, ravne tjestenine, slične širokim fetučinima, porijeklom iz regije Toskane. Svježe vrste su široke dva do tri centimetra i mogu imati kanelirane rubove, dok sušena jaja pappardelle imaju ravne stranice Lagano jelo koje će Vam se sigurno dopasti.
Fussili tjestenina sa gljivama i patlidžanom
Category: Glavna jela, Glavna kuhana jela, Glavna pržena jela
Cuisine: Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Srbija
Lagano jelo koje će Vam se sigurno dopasti. Fusilli [fuˈzilli]su razne tjestenine koje se oblikuju u spiralne oblike. Riječ fusilli vjerojatno potječe od fuso (“vreteno”), jer se tradicionalno “vrti” pritiskom i kotrljanjem male šipke preko tankih traka tjestenine kako bi se oko nje omotale u obliku vadičepa.
Conchiglie pasta sa sosom od paradajza i kozijim sirom
Category: Glavna jela, Glavna kuhana jela, Glavna pržena jela
Cuisine: Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Srbija
Lagano jelo koje će Vam se sigurno dopasti. Conchiglie općenito poznata kao “školjke” vrsta je tjestenine. Obično se prodaje u sorti obične tvrde pšenice, a također iu obojenim sortama koje koriste prirodne pigmente, poput ekstrakta paradajza, tinte lignji ili ekstrakta špinata. Oblik ljuske tjestenine omogućuje da se umak pridržava nje.
Pastašuta
Category: Glavna jela, Glavna kuhana jela, Glavna pržena jela
Cuisine: Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Srbija
Lagano jelo koje će Vam se sigurno dopasti. Pašta-šuta je jelo od tjestenine s umakom na bazi mljevenog mesa posluženo s naribanim parmezanom na vrhu. Zvuči li isto kao Spaghetti Bolognese? Razlika je samo u pripremi!