Japrak

Yields: 1 Serving Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 1 Hr 20 Mins Total Time: 1 Hr 30 Mins

Japrak (tur. „liske“) ili sarmice, su tradicionalno jelo Hercegovine. Riječ je nadjevu zavijenom u listove posebnog varijeteta kupusa, tzv. raštike.

Lisnati kelj, raštika, broskva ili raštan – kao potomak divljega kupusa na tim prostorima poznat je od Grka i Rimljana, no danas u kontinentalnome dijelu nije masovno raširena kultura.

Dvogodišnja zeljasta biljka prije je bila glavna kupusnjača u primorju i mediteranskim visoravnima i do 1.800 m nadmorske visine.

Energija: 450kcal (250gr. porcija)

Ingredients

0/12 Ingredients
Adjust Servings
    ŠTA SADRŽI NAŠ PAKET:
  • UKUPNA TEŽINA GOTOVOG JELA
  • Masa za punjenje listova raštike
  • Obareni (blanširani) listovi raštike
  • Isjeckana obarena(blanširana) raštika
  • Smjesa za zapršku
  • ŠTA TREBATI IMATI SPREMNO
  • NUTRICIONIZAM

Instructions

0/13 Instructions
    Oblikovanje japraka
  • Smjesu koju ste dobili podijelite na onoliko dijelova koliko imate listova raštike, u slučaju jedne porcije to je 8 dijelova. Uobličite ih u male valjuške i postavite na list raštike.
  • Zamotajte smjesu u list raštike...
  • ...i prva raštika je gotova
  • Kuhanje
  • Na dno šerpe poredajte sitno isjeckanu raštiku...
  • ....preko toga poredajte japrake...
  • ...i sve prelijte vodom (da prekrije sadržaj).
  • Pustite da krčka oko sat vremena.
  • U međuvremenu napravite zapršku tako da u malo vode dodate brašno i promiješate dok ne dobijete glatku smjesu...
  • ...dodajte mljevenu crvenu papriku, promiješajte, a zatim dodajte još malo vode...
  • Pred kraj kuhanja prelijte zapršku preko japraka...
  • ...i dodajte još malo vode da svi japraci budu preliveni.
  • Krčkajte bar još pola sata...
  • Gotovo...Prijatno!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *