Punjena paprika posna
Category: Glavna jela, Glavna kuhana jela
Cuisine: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Srbija
Cooking Method: Kuhanje
Posna punjena paprika jelo je često u svim vegetarijanskim kuhinjama. Posna punjena paprika jelo od paprike, punjeno mješavinom riže u umaku od paradajza, sastojaka koji se sastoje od zelene ili crvene paprike, začina, soli, paradajza, a umjesto mljevenog mesa se koristrazni sastojci kao soja, šampinjoni, mrkva, krompir..
Sarma posna
Category: Glavna jela, Glavna kuhana jela
Cuisine: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Srbija, Turska
Cooking Method: Kuhanje
Jelo je u različitim oblicima prisutno u zemljama nekadašnjeg Otomanskog carstva, a i šire. Sarma je turska riječ značenja umotan. Sarma je jelo koje se smatra kraljicom zime.
Vegetarijanski ražnjići
Category: Glavna jela, Glavna pržena jela
Cuisine: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Mađarska, Makedonija, Srbija
Cooking Method: Prženje
Ražnjići od povrća predstavljaju ukusno, šareno i brzo predjelo, idealno jelo za one koji vole povrće i ne mogu bez njega. Zamamni i lagani, ražnjići se mogu poslužiti u bilo kojoj prilici, čak i kao prilog.
Pečene paprike
Category: Glavna jela, Glavna pečena jela, Glavna pržena jela, Salate
Cuisine: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Srbija
Pečene paprike su odličan prilog bilo kojem mesnom jelu, ali su također odlične ako ih složite na salatu sa malo češnjaka i octa! SVI SASTOJCI SU STROGO KONTROLISANOG ORGANSKOG PORIJEKLA.
Tarhana (Terhana) čorba
Category: Supe i čorbe
Cuisine: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Makedonija, Srbija, Turska
Cooking Method: Kuhanje
Tarhana je sušeni sastojak hrane, zasnovan na fermentiranoj mješavini zrna i jogurta ili fermentiranog mlijeka, koji se nalazi u kuhinjama jugoistočne Evrope i Bliskog istoka. Suha tarhana ima strukturu grubih, neravnih mrvica i obično se od nje pravi gusta čorba s vodom, paradajz sosom i temeljcem ili mlijekom.